9.dets. Autoleht. "Kes on süüdi kolonnides?"

12

AutorVanus

MargusZ2 aastat 1 kuu tagasi

Rauno kommentaarile, mis ilmus lehes ja kus ta süüdistab kolonnide tekkes 80 -85 km/h liikuva masina taga sõitvaid juhte, kes ei julge mööda sõita, juhte!

Juhtus nii, et Tallinnast veidi väljas sattsin mitme masinaga sellise suure rekka taha, kes sõitis 80-ga ning näitas siis möödasõiduks suunda. Mina ja minu ees liikuvad kaks masinat sõitsimiegi mööda, ületades hetkeks loomulikult kiirust, sest kuigi oli ees sirge, siis kaugustest paistev kurv tuli kibekiirelt ligemale ning ka esimesed tuled hakkasid juba sealt vastu tulevast masinast märku andma. Kolonni küll ei tekkinud aga see-eest tekkis teepervele paar helkivat vesti ning meie kõigi pangaarvele üsna suur väljaminek. Kuigi ületamine ei olnud suur saime "hoiatustrahvi" me kõik ning seetõttu peangi järgmisel korral 80 khm/h sõitva rekka taga ILUSTI edasi kulgema, sest ei ole tahtmist 100km/h sõitmise eest lubadest ilma jääda, näidaku Rauno suunda kasvõi koos kätega!

Trrinu2 aastat 1 kuu tagasi

Juhtus sama lugu - kastiautolt sadas vastu esiklaasi kive ja liiva, möödasõiduks läks kiirus üles ja kohe oli kohal ka vestimees, tekitades peatumismärguandmisega ka avariiohtliku olukorra. See selleks - kiirust ma ületasin! Häiris tegelikult veel, kogu selle paberitäitja üleoleva mörina saatel pidin ma nägema päris suurt klotserit härra vestimehe sõrmes...Kas klotser ja kuldkett ikka sobivad härrade vestimeeste töövormi juurde?

rait2 aastat 1 kuu tagasi

sellised juhtumid võiks edasi kohtusse kaevata, kuna ainult kiiruse ületamisena ei saa vaadata selliseid situatsioone. Miks ta siis ei peatanud rekkat, kes sõitis lubatust aeglasemalt ja kolonn oli taga? LE rikkumine, aga ega need vestimehed tihtipeale ise ka seda raamatut ei tunne! Kahju kohe, aga ootan ise sellist juhtumist siis saab ennast välja elada lolli politseiniku peal, kes muud ei näe, kui ületatud 5 km/h. Lahedad alaväärsus kompleksidega ahvid on küll tööle lastud!

to rait2 aastat 1 kuu tagasi

Rait! Mille poolest ja mis ajast alates lubatud maksimaalsest piirkiirusest aeglasemalt sõit LE rikkumine on? Kas äkki politseinike määratlemise kui "lahedad alaväärsuskompleksidega (see muide kirjutatakse kokku!) ahvid" eest tasuks sind ennast kohtusse anda? Loe läbi see LE millele viitad ja siis tule rääkima, mis seal täpselt kirjas on ja mis ei ole. Kindlasti ei ole seal juttu kohustusest sõita maksimaalse lubatud sõidukiirusega.

Juht2 aastat 1 kuu tagasi

Kokkuvõttes tundub kuidagi alatuna küll, et möödasõidul mingi 85-ga venivast kolust tehakse hoolega trahvi.... Suure liikluskoormusega teel (Tln-Tartu)on aega möödumiseks vähe,seega tuleb hetkeks vajutada. Ja samas võiks ka see veniv rekkamees vajadusel siis paremale tõmmata ja oma viimasee peale üles tõmmatud hoogu veidi pidurdada... Suunanäitamisest tundub ei piisa aga asi seegi....

väike vend2 aastat 1 kuu tagasi

Sellistes olukordades nagu kirjeldatud tundub olevat küll 2 süüdlast. Autojuht, kes kiirust ületas, aga ka veokijuht, kes ei võimaldanud tema taga olevatel sõidukitel möödasõitu (LE §131 ja 134).

(Trahvimise) põhjus näib olevat selles, et liikluspolitsei oskab sisseharjunult tegeleda vaid kindla hulga ilmsete rikkumistega (ohtlikud olukorrad, kiiruseületamine, tuled, suitsusus ja müra), mille märkamine vajab tunduvalt vähem LE ja muude õigusaktide tundmist kui näiteks kolonni loova juhi märkamine. Ning selleks ajaks kui möödasõitja kinni peetud, on kolonn koos seda alustava juhiga kaugel eemal. Ning ega politsei siis teda otsima hakka.

Ning seoses pudeneva lastiga.. kahtlen, et politseiametnikud seda märkavad kui just midagi väga suurt päkeselisel suvepäeval ei kuku või siis otse nende masinale.

Sellistel puhkudel möödasõidu eest saadud trahvid tuleks vaidlustada ja panna liikluspolitsei uurima, mis asjaoludel kiirust ületati.. kuigi kahjuks on rumal loota, et sealt midagi positiivset tuleks, kui üldse midagi.

LE vajaks sõidukiiruse osas sellist täiendust, et "kahesuunalise liiklusega teel, kus mõlemas sõidusuunas on vaid üks sõidurada, on möödasõidul lubatud piirkiiruse ületamine kuni 20km/h." Välistaks rumalad trahvid, niisama kihutajad saavad endise rauaga, ning kui möödasõidul põhjustab keegi õnnetuse, siis poleks pidanud möödasõitu alustama. Sellise idee juures ainus, kes kannatab, on riik, sest (väike) osa trahvirahast läheb kaotsi.

Anti5212 aastat 1 kuu tagasi

Kuna liiklen igapäevaselt isegi linnas ja maanteel siis näen liikluses selliseid juhte kes vist kardavad seda gaasipedaali vajutada. Hommikuti on kõigil kiiresti vaja linna ja tööle jõuda ja ALATI leidub mõni kas traktor kes sõidab 35 - 40 km/h või siis mõni sõiduk 70-80 km/h. Siin ei saa öelda ,et ainult veoautod tekitavad kolonne teedel vaid paljud sõiduautodki on selles süüdi!
Mina olen arvamusel ,et kui mõni kardab sõita lubatud piirkiirusega siis äkki võtaks omale autojuhi või kui selleks pole raha, sõidaks bussi-trammi-trolliga.
Ja nagu eelpool kirjutajajat tsiteerida:
to rait
Kokkuvõttes tundub kuidagi alatuna küll, et möödasõidul mingi 85-ga venivast kolust tehakse hoolega trahvi.... Suure liikluskoormusega teel (Tln-Tartu)on aega möödumiseks vähe,seega tuleb hetkeks vajutada. Ja samas võiks ka see veniv rekkamees vajadusel siis paremale tõmmata ja oma viimasee peale üles tõmmatud hoogu veidi pidurdada... Suunanäitamisest tundub ei piisa aga asi seegi....

.............
Võtame lahti LE ja loeme:

§124. Suurim lubatud sõidukiirus:
1) asulasisesel teel on 50 kilomeetrit tunnis;
2) asulavälisel teel on 90 kilomeetrit tunnis.

§128. Juht ei tohi:
1) põhjendamatult aeglase sõiduga takistada teisi sõidukeid;

Kuna pole tõesti LE-s kirjas ,et PEAB sõitma lubatud kiirusel sisi siin kohal kutsuksin kõiki liiklejaid .üles ,et kui on lubatud sõita 90 siis sellega võiks ka sõita..
Olles kuulnud ,et kiiruskaamerad eksivad sisi võib ka 5 km/h rohkem sõita ilma ,et peaks hirmu tundma sellega ,et saate trahvi või teie kaasliiklejaid. teie peale näpuga näitavad , karjuvad ja sõimavad ,et neid takistate oma põhjendamatu aeglase sõiduga.
Kui sõidaksime nagu peab ja oleksime üksteise vastu ka sõbralikumad sisi oleks neid avariisi vähem ja ka närvid tervemad!

Samas näitab autojuhtide teadmisi LE-st ka see kuidas sidetakse näiteks parklates jm. kohtades.
See on uskumatu ja nii mõnigi kord olen pidanud vajutama piduri põhja sest teise auto juht ei näe või ei taha tunda liikluseeskirju.
Teada on ,et ka poodide (Prismad jm!) parklate sissesõitude juures on hoiatusmärk 132 - Samaliigiliste teede ristmik. Juht peab andma teed paremalt lähenevale juhile.
Kuid selle LE nõude vastu eksib pea iga kolmas - neljas juht.

Nii ,et ärme enam üksteist süüdista vaid kõigepealt vaatame kuidas me ise liikluses käitume!!!
Mõelge sellele ja vaadake mismoodi ise käitute liikluses ja ÄKKI peaks kätte võtma ja liikluskultuuri parandamaisega algust tegema endast?

Kuna teed on libedad siis olgem ikka leplikumad ja arusaavamad ka veoki juhtidest kel pole naelikuid all. Kellel on raskusi libedaga liikuma saada. Ja kes vajavad ka pikemaid pidurdusteekondi!
Kui tahate seisma jääda või ära keerata kõrvalteele ärge enne keeramist vajutage pidureid põhja kui teie taga on liiklejaid!
Ja näidake ikka suunatuld. Selleks see autodele külge ongi ehitatud ,et seda ka kasutada saaks.

Head ja rahulikku liiklemist kõigile!

rait2 aastat 1 kuu tagasi

to rait - ei olegi seaduse rikkumine, aga kui sellega teisi takistad, siis on! Väga lihtne! Ja silmaklappidega politseinikuid, kes oskavad ainult kindlat käsku täita, ei oleks meile üldse vaja! Viimati sõitsin mööda tln ringteed ja kiirus langes ühtäkki 40ni, siis lõpuks nägin traktorit rivi ees ja tema taga 3 treilerit pluss 10 autot. Teel on olemas laiendused, aga ei mõtlegi peatud ja siis sõitis meile ka veel politsei patrull vastu! Mitte midagi ei teinud trakamehega! No kurat küll, kolonn kilomeeter pikk, aga ikka ei ole põhjust, et kasvõi traktoristi hurjutada natuke! Nii nad saavad ainult õigust juurde, kuna näevad, et nii võib teha küll.
Ja alati PEAB sõitma maanteel paremal ääres, aga need kes venivad ei tee seda mitte sugugi ja neist möödumine on selle tõttu veelgi raskendatud!

spark2 aastat 1 kuu tagasi

üks põhjus veel miks jäädakse veoka taha oma aega ootama ...
"lahjad autod" - vahest on tulnud sõita sellistega a` la 1,4l (90hj) Opel Meriva kus on peal 5 inimest. Sellisega enne möödasõitu "kogud" natuke ja ka sel juhul on vaja pikemat teelõiku. Sama asi võimsa autoga - suts ja valmis, muidugi koguneb ka kiirust natuke liiga palju, aga mis teha ...

SS2 aastat 1 kuu tagasi

ja nii kui isegi selle natukese üle vajutad, on vestimees võsas juba ootamas, kuldklotseriga käsi pikalt väljas

Andrew2 aastat tagasi

Suurem lumesadu nüüd jälle käes ning jälle on maanteedele ilmunud juhid kes sõidavad 60-78km/h. Sellest suuremaks nende kiirus ei küündi ja kuna teede keskel on toredad vaalud ei lähe paljud ka sellistest venijatest mööda mille tagajärg on jällegi pikad kolonnid.
Olgu selle sõidukiirusega kuidas on sest kiiremini ei saa ebakindlaid juhte kuidagi sõitma kannustada, aga üleskutse kõigile liiklejatele, et hoidke palun maanteel pikivahet. Ma ei leia, et oleks ohutu ka 60km/h sõites 4m pikivahe hoida ja takistada sellega ka teiste ohutut möödasõitu. Sirgel ja lahti lükatud teel ei tohiks ka talvel mingi probleem olla 80-90km/h liiklemiseks ja kui te seda ei tee, siis proovige liiklust mitte takistada ja tagage kaasliiklejate ohutu möödasõit!

Veokas2 aastat tagasi

Lühidalt veoautode piirkiirus sõltub margist on piiratud 85 voi 89 km tunnis.Kisate siin et veokas uimerdab teel,aga kui palju oled sina pidurdanud et lasta veokal teha ära pööre voi lasta kuskilt hoovist välja.Kui sa pole suurega sõitnud ja ei tea kui ülbed ja ennasttäis on need B kategooria AUTOJUHID.Eriti lahe on see kui tuleb mõni põmmpea kes avastab et suure ette enne foori veel mahub üks auto,nõelan ette ja pidurdan poogen kas veokas saab pidama voi ei.Kui sisse sõidab on ju ise süüdi.Selle asemel et kägiseda õppige ise sõitma.Kuskil pole kirjas et tuleb sõita põhjagaasiga,meie liikluse suurim probleem asub istme ja rooli vahel.

Preeria koer1 aasta 9 kuud tagasi

Sõidan küll viimased 20 aastat eestis suurega vähe - ja olen sedavõrd psühiliselt terveks jäänud, oleks eestis seda sõitnud, oleksin kas kastis või hullusärk seljas elanud.
Eelkõnelejale toeks, minu tõld sõidab piirajaga 93 kh ja ma ei kurda, mööda sõidavad vaid mehepojad kes tahavad oma silesäärele muljet jätta. Eestis suunaga mööda aidata on mõtetu, sest taga sõitval on reaktsiooni kiirus nii väike et kui ülevalt suunda annad, on möödasõidu aeg selleks just sobiv, kuid se idioot veel mõtleb siis tuleb pool autolaiust välja ja nii se aeg mööda saabki, kuid kui ta juhtub lollakas siis veel möödasõitu tegema. Nooooooooo süüdistage ennast, kui nägid suunda, kao mööda ära liiguta eesnahka roolitaga, sõta tuleb. Samal ajal kui töövaheajal kodus käia, kulgeb minu tee väiksega tallinnast läbi tartu valgamaale maakoju. Minu õnn et mul on väikselgi läller peal ja teate, need suured targutajad väikseste B kati kirstudega ei oska tõesti sõita. Lihtsalt võtan lälleri, küsin, teata mulle auk ja seda ta ka teeb ja mis ma näen. On juhtumeid et ma möödun 20 sõiduautolisest kolonnist. Ja kui mööda lähen, hakkavad ka muidugi teised mehetegusid tegema, näidates et nemadki oskavad mööda sõita. Kuid tekib küsimus, kas neil se õnnestub???, auk oli ju minu jaoks ja minu rehkenduseks, teine tagant tulija võib oma kabelikünkal hingena roosi nuusdutada.
Nii et ärme süüdistame teist vaid õppige mehed ja isasehakatised enne sõitma, kui häält puhtaks köhima hakkate.
Peale autokooli või lubade ostu soovitan veel palgata eraldi sõiduõpetaja ja just sõiduõpetaja mitte teoreetikust pühapäevasõitja.

ttt1 aasta 9 kuud tagasi

to:rait sa ei tea liiklusest ilmselt midagi,kui sõidan näiteks 80-ga ei pea ma sittagi mingi bemari (rondi 92 a) mööda laskmiseks peatuma.

ttt1 aasta 9 kuud tagasi

veel:nendel omast arust kõvadel sõidumeestel(vanus20-30) on millegipärast talvel pidevalt rattad taeva poole ja ka avariisi ,mille nad põhjustavad on tavaliselt ka mõni surnu , ja suur enamus selliste kõvade sõidumeeste poolt tekitatud.kui tahan sõidan 60-ga ja "kõva mees" mind ei huvita!

rait1 aasta 8 kuud tagasi

kui ummikuid tekitad siis ikka oleks ilus mööda lasta. 80 on veel päris hea kiirus, eriti kui on libe, aga peale sinu viimast lauset selgus, et sinuga pole midagi rääkida, sa oled ju alaarenenud!

Andrew1 aasta 8 kuud tagasi

ttt komentaaridest lähtuvalt (tsitaat:
"nendel omast arust kõvadel sõidumeestel(vanus20-30) on millegipärast talvel pidevalt rattad taeva poole ja ka avariisi ,mille nad põhjustavad on tavaliselt ka mõni surnu , ja suur enamus selliste kõvade sõidumeeste poolt tekitatud.kui tahan sõidan 60-ga ja "kõva mees" mind ei huvita!")
saabki selgeks miks sellised õnnetused juhtuvad. Süüdi ei ole möödasõitja vaid kaasliiklejatega mitte arvestav juht. Kas seda tehakse pikkivahet mitte hoides, möödasõitu takistades, ohtlikut möödasõitu sooritades või muul kombel ei omagi tegelikult vahet, sest liikluses sellised juhid osaleda ei tohiks.

mees Moskvitšiga1 aasta 8 kuud tagasi

Sõidan üldiselt kiiresti, kuid lubatud kiiruse piires ja hoian alati piisavat pikivahet, mis on küll lühem, kui Johannes Pirita soovitav, kuid piisavalt pikk, et kolm möödasõitjat sinna lahedasti ära mahuvad. Tihtipeale pole minu kiirus see, mis mööda sõitma kutsub vaid just ruum minu ees, kuhu tuleks ennast toppida. Sest kuidas muidu seletada olukorda, kuus paarkümmend kilomeetrit on sul sabas igati korralik liikleja ja talle sobib minu kiirus, kiiremaid laseb endast mööda ja ei tõmble, kuid kui siis jõuan mõnele veel aeglasemale järele ja vahe eelmisega on just paras möödasõiduks, siis põrutab sinu taga olnud igati ontlik liikleja sinust mööda ja jääb jokutama.
Siis on veel selliseid rakette, kes ilmuvad äkki sulle otse kannale, näed ees, et tee on tühi, näitad paar korda paremat suunda ja tõmbad serva, iga vähegi liigelnu saaks aru, et ma lasen ta mööda ja teatan ohutust olukorrast. kuid see passib ja ärkab alles siis, kui keegi hakkab vastu tulema ja siis väliskurvis põrutab....
Aga möödasõitjatest on ikka kõige ohtlikum see tüüp valge kaubikuga.

ttt1 aasta 8 kuud tagasi

to:andrew pidasin silmaas 60 sõitmist talvel,omast kogemusest võin öelda,paar talve tagasi sadas jäidet sõitsin kuskil 50-60 vahel ja siis kuskilt ilmus vahtralehega bemar sõitis nagu postist mööda ja seejärel pani kraavi ,kus tegi tiiru ülepea,asi oli selles,et ei saanud enam oma ritta tagasi,hea oli see,et kedagi vastu ei tulnud.kutsusin kiirabi kohale,juht viidi haiglasse võrru,järgmine päev uudistes öeldi,et võrust viidi tartusse edasi.tahan seda öelda,et tõesti sõidan kasvõi 40km/h talvel,mida väiksem kiirus,seda väiksem tõenäosus kraavi sõita,või teise autoga kokku panna.loodan et said asjale pihta

RR1 aasta 7 kuud tagasi

arvan, et eti oleks probleeme, kui kolonne põhjustavad autojuhid täidaksid LE nõudeid:
1. §131. Asulavälisel teel, millel pärisuunas on üks sõidurada, peab juht, kes ei sõida sellel teelõigul lubatud suurima kiirusega, hoidma niisugust pikivahet, et temast möödasõitnu saaks tagasi reastuda. Nõue ei kehti, kui juht ise valmistub möödasõiduks, kui liiklus on tihe või kui sellel teelõigul ei tohi mööda sõita.
2. §136. Asulavälisel teel, kus sõidutee seisund või tihe vastassuunaliiklus ei võimalda mööda sõita sõidukist, mis ei sõida sellel teelõigul lubatud suurima kiirusega, peab viimase juht hoiduma võimalikult paremale ja vajaduse korral peatuma, et lubada mööda enda taha kogunenud sõidukid.

12

Lisa postitus