Kas jalgratturid tohivad maanteel sõita 2 reas

12

AutorVanus

Ahto11 kuud tagasi

Tere,
Mäletan, et oma autokooli päevilt jäi meelde , et kui liikleja(jalgrattur, mopeed) kiirus on alla 60 km/h, siis peab liikuma ühes reas, aga praegu ma seda LE'st ei leia. Tõsiselt närvidele käivad need ratturid, kes sõidavad kõrvuti ja hõlmavad sellega kogu sõidurea ja sellega tegitavad väga palju ohtlikke olukordi.

margu11 kuud tagasi

mine kanni kui autoga sõita ei oska

Liiklus10 kuud 3 nädalat tagasi

Rattur võib enda alla võtta terve parem poolse sõidurea?
mis sul ratturite vastu on? kui keegi tuleb vastu, võta hoog maha sõida taga ja siis mööda. Sport on sport.

Lärri10 kuud 3 nädalat tagasi

Mina sõidan ka aeg-ajalt jalgrattaga. Ja kuigi mul on selleks seadusjärgselt õigus, ei kipu ma sugugi sõiduteele. Kui tõesti mingit muud võimalust ei ole, siis sõidan teepervel.

Et hakata sõiduteel jalgrattaga laiutama, peab olema idioot. Enese ja teiste vihkaja. Pime seadusjärgija. Jah, seaduse järgi tohib üsna paljutki. Tihti pole see aga sugugi mõistlik. Selleks, et jäärapäiselt oma õigust taga ajades õnnetusse sattuda, ei ole vaja purjus rullnokale ette jääda. Võib olla n+1 õnnetut kokkusattumist, et igati seadusekuulekas ja korrektne autoga liikleja üks kord eksiks. Ja kannatajaks jäävad mõlemad pooled. Teadmine, et tegin kõike seaduse järgi, ei muuda hiljem enam midagi.

Ausalt öelda hakkab viimasel ajal tunduma, et autojuhid on oma kompleksidest üle saamas. Leidub üksikuid närvihaigeid ja pigistava naha küüsis vaevlevaid tegelasi, kuid valdavaks on muutumas viisakus, mida tihtilugu ei reguleeri liikluseeskiri, vaid mõistev suhtumine. Tahaks loota, et ka jalgratturite hulgas on rõhuv enamus siiski mõistusega olendeid ja raevukas oma õiguse tagaajamine asendub natuke laiema pildi nägemisega.

Võtke mõistusega :)

parm..10 kuud 3 nädalat tagasi

liilus - äkki on asi kiiruste erinevuses?? Ka traktor ei tohi tervet rida enda alla võtta, aga rattur tohib? Mis sa plärised?

Ahto10 kuud 2 nädalat tagasi

Ei ole ratturite vastu midagi, aga sõites ise auto kui ka rattaga, siis tean, et väga tülikas on ratturist mööduda, kui vastu tuleb teine auto. Seepärast püüan ise võimalikult paremale tõmbuda, kui kuulen autot tulemas ja kui naisega kahekesi, siis tavaliselt me kahes reas ei sõida. LE järgi ei tohi põhjendamatult liiklust takistada, aga seda paljud teevad ja ma arvan, et nad pole ise autoroolis olnud.

Unn10 kuud 2 nädalat tagasi

Kuidas saab teine liikleja olla takistuseks??? Isegi kui ta aeglaselt liigub???? Ainuke mure selle jalgratturite grupiga on kiiruse maha võtmine ja veidi aega aeglasemalt kulgemine. No kuule, kuhu sul nii kiire on? risti alla?

Kuule Unn!10 kuud 2 nädalat tagasi

Paistab, et sa ise oled kibe autojuht, jah? Miks, kuradi päralt, ma küsin? Mida unni sa kiirustad? Käi jala, eks ole!?

Loe nüüd minu eelmist kommi hoolega ja uuesti mitu korda - mul ei ole kiiret ja kui ongi, siis üle laipade ma ei lähe. Jalgrattureid aktsepteerin 100%. Aeglustan alati ja möödun läbi vastassuunavööndi. Ja ma ei saagi aru, mida sa siin veel pudrutad...

Kuule Unn!10 kuud 2 nädalat tagasi

Unn, kullake, seda ma ju räägingi!!!! Kuna sa ei kiirusta, siis palun käi jala! Jalgsi jõuab ju ka kohale!?

Ja et oleks veel arusaadavam, siis jaluta ilusasti sõiduteel. Soovitavalt keset teed, eks ole. Sest autojuht võib ju hoo maha võtta.

Lärri siin juba kirjutas põhjustest, miks jalgrattur ei peaks laiutama sõiduteel. On sellest nii raske aru saada?! Sõiduvahendid ja nende normaalsed kiirused ongi lihtsalt nii erinevad, et ei ole vähimalgi määral põhjust neid vägisi samale alale liiklema panna.

Ma arvan, et sina pole just kõige õigem inimene otsustamaks, kes, kus ja millisel kiirusel tohib sõita... Tekib üldse kahtlus, et kas juhiload ja auto kasutamine sinu näol on üldse õigele inimesele usaldatud. Miks sinu arusaam sõiduteest, liiklusest ja kiirusest on ainuõige?

Ahto10 kuud 2 nädalat tagasi

Krt peab ikka 2002 aasta LE üles otsima. Nii selgelt on silme ees see punkt, et kui üle 60 liikur ei lähe(mopeedid, jalgrattad, võrrid), siis tuleb sõita ühes reas. Aga see selleks. Praeguse LE järgi tuleb ka tõmmata võimalikult paremale, kui ei suuda tempos püsida. Asi on liikluse sujuvuses. Välismaal kiirteel on nii, et kui kõik ületavad kiirust siis politsei ei häiri kedagi, kui kõik sujub, aga kui hakkab sõelumine pihta, siis kohe rajalt maha. Ülemus käis just rootsis ja kiirteel, kus oli 110 lubatud, sõitsid kõik 140 ühtlaselt ja politsei teeääres kontrollis olukorda.
Hoo saab alati maha võtta, aga kas piisavalt kiiresti. Väga suur trahviraha allikas on reguleerimatta ülekäigurajad. Jalakäiad pead kuklas astuvad teele ja helkur ka puudu.

ets2 kuud 3 nädalat tagasi

kurb on lugeda neid artikleid,te muutute probllemi käsitledes isiklikuks.Nii suurte kiiruste vahega ei tohik olla sellist regulatsioon (seadust)mis lubab raturitel kõrvuti sõita.Ise suhtun ratturitesse lugubidaval ja neid napikai möödasöite ei tee.

Jesse2 kuud 3 nädalat tagasi

Olen siinseal Euroopas elanud ja mõningad tähelepanekud:
1) Inglismaal, Londonis mäest jalgrattaga üles vändates imestasin, et autojuhid ei julge ka siis mööda sõita, kui olen täiesti tee servas - seal on jalgrattur nagu pyha lehm ja kui midagi juhtub, on rattur viimane süüdlane. Respect!
2) Paljudes linnades on kõnnitee pooleks jaotatud jalgrattateega ja samuti eri värvi!
3) Unistada võib, aga pooldan igati sama lahendust, mis Punktis 2 toodud. Seda kasvõi sõidutee arvelt.
Sõidan igapäevaselt auto-mootorratta-jalgrattaga sõltuvalt ilmast/distansist/veetava kauba kogusest! Peace.
Kui ma tahaks valitsusele protesti teha siis võtaks 10 sõpra ja sõidaks nii nagu mul ohutu oleks (keset teed) jne ja paneks sellega kogu linna liikluse ummikusse. St. Usun, et JOKK seisu annab siin teha küll ;)

PP2 kuud 3 nädalat tagasi

Ma autojuht, tsiklist, rattur ja jalakäija ning käivad ikka pinda küll need ratturid autoteel.

Andrew2 kuud 3 nädalat tagasi

Ma sõidan küll paar- kolm korda nädalas rattaga ja kui kellegiga koos siis ikka ühes reas ja tee ääres mitte sõidureal ja ausalt öeldes ei ole ma siiani ühtegi ratturit, kes maanteel keset sõidurada või kõrvuti sõidaks veel näinud ja Ilmselt seetõttu, et loodus filtreerib ennast salgava käitumisega kodanikud lihtsalt välja. Autoga sõites võtan rattast möödasõites küll külgvahe parajalt suureks, et võimalikku ohusituatsiooni ennetada. Halb on olukord linnas, sest kõnniteel sõita ei tohi ja jalgrattateid meid paljudes kohtades ei ole, või lõppevad need lihtsalt ootamatult ära. Seal pole muud varianti kui hoida head tempot ja sõita parempoolses reas ja arvestada ka teiste liiklejatega.

Uskumate2 kuud 2 nädalat tagasi

Selle asemel, etr aega raisata ja sõimata teisi kommenteerijaid, võiks ju netist välja otsida kehtiv liikluseeskiri ja sealt järgi vaadata.

§ 234. Jalgratta ja mopeediga peab sõitma jalgrattateel, selle puudumisel sõidutee äärmisel parempoolsel rajal, välja arvatud käesoleva määruse § 97 kohase manöövri ajal. Jalgrattaga võib sõita ka teepeenral, kui see on selleks kõlblik, ohustamata jalakäijat.

§ 97. Enne pööret peab juht aegsasti suunduma sõidutee pärisuunavööndi vastava ääre lähedale. Nõue ei kehti sõitmisel ringliiklusega ristmikule ja pöörde korral, mida vastav liikluskorraldusvahend lubab teha ka mujalt.

§ 236. Jalgrattur ja mopeedijuht ei tohi:
1) sõita kõnniteel; piirang ei kehti alla 10-aastase jalgratturi kohta;
2) sõita juhtrauast käega kinni hoidmata (mopeedijuht peab juhtrauda hoidma mõlema käega, välja arvatud käega hoiatusmärguandmise ajal);
3) lasta ennast vedada teise sõidukiga;
4) vedada esemeid, mis takistavad juhtimist või tekitavad ohtu teistele liiklejatele;
5) pukseerida haagist, mis ei ole selleks valmistatud;
6) sõidutada sõitjat, kes ei istu kindlal istmel.

Ehk vastus küsimusele: jah võivad küll.

uskumatele2 kuud 2 nädalat tagasi

Aga liikluseskirjas on ka selline punkt: §11. Keegi ei tohi oma tegevusega või tegevusetusega ohustada või takistada liiklust. Millest mina saan teema kontekstis aru nii, et kusagil metsavaheteel võivad ratturid kõrvuti sõita küll, aga näiteks Tallinnas Liivalaia tänaval mitte. Esimesel juhul ei ohusta ja takista nad kedagi, teisel aga küll.

Metsavedaja2 kuud 1 nädal tagasi

Kas see on siis liiklusviisakus, kui täislastis rekka peab praktiliselt peatuma, kui auto vastu tuleb, sest kaks nn. jalgrattasportlast (neerudoonorit) tahavad kõrvuti sõita? Eks see on vabandatav, sest kes ise pole veoki rooli keeranud, need ka ei tea, kui raske on seda pidama saada ja pärast uuesti hoogu üles saada (eriti vanemad mudelid). Arusaamatuks jääb ka see, miks see jalgrattasportlane sõidab sõiduteel, kui kõrval on jalgrattatee? Vabal ajal sõidan isegi jalgrattaga rattateel, või siis sõidutee paremas ääres, kuna ei taha asjata eluga riskida.

turvalisus2 kuud 1 nädal tagasi

seadus seaduseks, ülim peaks olema ikka turvalisus ja kui inimene ise ei hooli oma elust siis miks teised peaks hoolima tema elust. kuna rattur on väiksem siis kannatada saab ta rohkem. kõnniteelgi on ratturid ohtlikud. paar päeva tagasi mahtus üks rattur majaseina ja minu vahelt läbi, ehmatasin päris tugevalt, aga kui oleksin astunud pool sammupikust seina poole oleks rattur mul seljas olnud, järgmisena möödus ta poeuksest millel oli läbipaistmatu reklaamplakat...ukse seestpoolt avades...
autojuhtide ja jalakäijate vahel valitseb siiski tasakaal aga ratturid on tasakaalu rikkujad mõlemate suhtes.soome ajakirjanduses tõstetakse esile eesti autojuhtide viisakust inimeste üle tee laskmisel, meie peaksime aga võtma eeskuju sealsete ratturite turvalisest käitumisest liikluses. kõigil ratturitel on seal kiiver peas ja oma elu ja turvalisuse eest kannavad nad ise hoolt.

12

Lisa postitus