AutorVanus
Vabandust, kui antud teema on siit juba läbi käinud. Eestis on käivitunud dilemma 0.5 promillise joobe lubatavuse või mittelubatavuse üle. On tehtud reaktsiooniteste ja muid teste, kuid kas ei oleks võimalik, et AutoLeht võtab ette ja teeb lihtsate ja odavate testidega asja selgeks? Mõned "põdratestid", pidurdusteekonnad, tagurdamised läbi kurikate, ringiajad keerukal rajal ja veel paar testi - ning igasugused dilemmad teemal kas promill on kasuks või kahjuks, kaoksid. Esimesed katsed kainena, teised katsed poole promillise joobega. Minimaalselt kümne osavõtjaga, et tõetruumat pilti saada. Ise oleks nõus esimene vabatahtlik olema. Olenemata tulemustest oleks see tõhus uurimus. Tänud.
Enamus EL liikides, nagu AL ilusti oli mingis nr välja toonud, oli 0,5 promilli lubatud.(UK`s isegi 0,8) Nagu ühes vanas AL`s oli ka loo kokkuvõttes autor hästi öelnud, et eestlased ikka vajavad tohutut piitsa, sest oleme ju nii lollllid ja RIIGIKASSA nii tühi ?
Statistikud on millegipärast tegelikult väääga kollased, kui järsku tuli kellegi korraldusel üheaegselt kõigisse meediaväljaannetesse mingi jama selle kohta, kui hull on eestis olukord "roolijoodikutega", võrreldes teiste EL liikmesriikidega. See on ju puhas B.S.!
Lihtne loogika ütleb ju ka, et see ei saagi teistega võrreldes parem olla, kui kaks saunaõlut, klaas veini viisakas restoranis söögi kõrvale või väike hommikune väike pohmell meie riigis kohe karistusega lõppeb :(
Te(AL) olete seda teemat juba korduvalt üles tirinud, aga masside arvamus on ju ikka teada, kui RIIK võtab asja üles ja oma valestatistika kõikidesse meediaväljaannetesse paiskab-...... nendel on niigi teema puudus ja iga s.... paisatakse ilma loogilise mõtlemiseta sisse nagu ikka. Olin juba enne samal arvamusel, sest riigi propaganda ajas minumeelest täielikku jama ja kui lõpuks politsei.ee lehel tegelikud andmed kätte sain, siis sain ikka päris kurjaks:
1. Enamus surmaga või vigastatutega lõppenud õnnetustest juhtus ikkagi vale sõidukiiruse valimisel,
2. 70 % roolijoodikutest olid hoopis roolisarvikud e purjus ratturid maanteeservas
....jne
Kui peale saunaskäiku sain alla 0,5 promilliga 10200.- trahvi ja hiljem kuulsin, et samas sai 2 promillise joobega sama summa see tobe võrukas, kes oli käinud saadetes "Maamees otsib naist" ja " Tõehetk", siis tekkis suur küsimärk ikka küll???
Kahju on tõdeda, et teid loeb võibolla mingi 1% eestlastest, kes oskaksid ka loogilisi järeldusi teha, aga meie toredal riigil on ressursse ikka natukene rohkem vist....
Tehti Eestis ka antud test juba aaastaid tagasi. Ei mäleta, kes ja kus. Kas mitte Tabasalu kardirajal? Ka sakslased on taolise testi teinud- Autobild Deutschland kajastas seda. Selgus, et inimese reaktsioon suurenes väikese alkokogusega, halvenes aga- no ei mäleta, mis promillist alates. Vähemalt kuni o,5 olevat täiesti ohutu. Kuulnud ka seda, et vanad vormeliässad kihutasid võidu nimel ka paar pitsi sees...
Vabandust, vist eksisin paari tähega. Loe: /reaktsiooniaeg vähenes/ õigeks.
avaldsite politsei statistika jaanipäeval tehtud puhumiste kohta ja nr ei olnud tõesti ilus, aga väga tahaks teada arve eraldi. palju oli alla 0,5 promilli ja palju oli üle 0,5 promilli?
Kui jood, käi jala! Kui sõidad, ole kaine! On siin veel midagi ebaselget?
Kui kaugel eksperimendi kavandamine on? Oleksin ka kindel osavõtja, kui saaks üritusele piisava meediakaja taha, siis oleks arvatavasti asjast ka kasu(loomulikult kui tulemused seda lubavad, isiklikult arvan et lubavad). See lõpetaks riigikassa alusetu täitmise pea olematu(ja seega kahjutu) joobeseisundi arvelt. Jõudu organiseerimisel.
Ma arvan, et 0,5 promilli teeb monest mehest t6elise h2rja, niiet ei ole vaja teie lolle seadusi, mine m2ngi arvutim2nge t2ispeaga kui tahad!
Urmoga nõus. Kõigil on lihtsam kui on nulltolerants. Pealegi - alkohol ei ole päris vihm, mis ootamatult pähe sadada võib. Kui tead, et läheb võtmiseks, siis planeerid oma logistika sellele vastavalt.
Praegune statistika ei põhjenda ka kuidagiviisi joobe lubamist roolis olles.
mõni ju ei suuda isegi pohmas peaga sõita seega 0 oleks parim,ei mingit vaidlemist !!!
Jutt on ju 0,5 promillist!!! Ärge ajage siin möla pohmellist ja joobest!
Mina sain 0,26 promillise joobe eest roolis 9000.- trahvi. Ainult tänu sellele, et ületasin jääknähtude piiri 0,06 promilliga? Õiglane? Ja kui nüüd on juttu, et seda piiri kus ei karistata tahetakse tõsta 0,5 peale siis teeb tigedaks ikka küll et poole väiksema joobe eest löödi roolijoodiku tempel mulle otsmikule ja kukrut kergendati 9000 krooni võrra! Mina sain sellest õppetunni terveks eluks, rooli istutakse KAINENA!!!!
...ja sõnu polegi vaja,iga aasta osalen selles kampaanias ja ei võta kleepekat ka autolt enne aasta lõppu maha.
Mul käsi juba tõusis 0,5 lubatavuse poole nagu siin paljudel meeles mõlgub Ent selliste seltsimeestega jagada maanteed,kellele pudel õlut ilma viinalonksuta on raharaiskamine ei tule kõne allagi.Sest mehike pistab viina-õllekoksi põske ja kui paugu teeb,siis raiu või tükkideks:iga tükike kisendab- jõin ainult õlut.
Ma ei näe olukorra paranemist.Sohver juba aastast 1965,juhluba ABCDE ja saunaõllest ise lolliks ei lähe.Purjuspäi sõidust hoidun.
Pigem EI promilli lubamisele,kui pean vastama.
Ma ka targutan natuke;-) Võtame kasvõi Hispaania, Saksamaa ja Inglismaa- kõigis neis riikides on kangest joogist lolliks minejaid.. Misse Eesti siis teistmoodi on?
Kui jaanipäeva paiku teavitas politsei jälle hulgast "joonbust" juhtidest, siis , kuskohas on täpne statistika? Jään arvamuse juurde, et 80% "joobes" juhtidest olid tegelikult meditsiiniliselt kained ehk alkomeeter näitas isegi vähem, kui 0,4 promilli.
Mina olen täiesti 0 poolt.
Miks?
Sest meie liikluskultuuri ja "joomaharjumusi" ei saa võrrelda lääne riikidega kus mingi nullist suurem number on lubatud. Meil on isegi nullkoma promilliga selliseid ralliässasid terve tee täis kes iga kell on avariist vaid millimeetrite kaugusel.
Ma ei kujuta ette, mis hakkab saama siis kui meil 0,5 lubatakse? Iga kilomeetri peal on laupkokkupõrge maanteel, igal ülekäigurajal on linnas keegi alla aetud. Hukkunute arv suureneb meil siin riigis seljuhul märgatavalt.
Eestlane võib küll olla joomises kõva, juua teisi laua alla, olla baaride/klubide juuures härga täis ja rusikatega vehkida jne, aga rooli me kahjuks ei sobi joogise peaga.
Kui 0, siis 0 ja ei midagi muud. Kui tahate juua, siis jooge, aga ärge auto rooli ronige. Isegi kui vajalik arv tunde on möödunud (ning kuskil teepeal puhute ikkagi politseile jääknähud) siis pange keegi teine rooli kasvõi naine vms. Jäävad vähemalt kõik ellu.
Mina olen nulli poolt, kuna mulle ei meeldiks joogise peaga kamikaze autojuhid-sest siis oleks iga möödasõit, iga vastutulev auto, igas reas linnas sõitmine täielik vene rulett- kas jääd ellu, kas jääd ellu, kas sõidetakse auto vanarauaks ja sind invaliidiks või hoopis hauda. Mulle pole sellist õnnemängu vaja ja seepärast olgu meil 0. Kui Teile ei meeldi null, minge kuskile välismaale ja elage seal ning sõite päevast päeva täispeaga. Aga et meie riigis seda promilli numbrit uuesti arutusele võtta, selleks peame umbes 20 aastat veel arenema, siis vast on Eesti jõudnud piisavalt küpseks.
Mina olen kah nulli poolt, kuigi ise olen sõitnud ka siis, kui jalad enam ei kanna. Miks? Sest 0,5 on salakaval nummer, pole välja töötatud õiget metoodikat, kuidas seda saavutada või hoida. Kas 0,5 on saavutatud tõusvas või langevas faasis. Kui tõusvas, siis tõuseb edasi, kui langevas, siis jääknähud ja 0,5 rauas on jube asi. Ja üldse ei sobi Eestit võrrelda mingi vana alkoholist läbiimbunud lääne-Euroopa riigiga. Seal on 0,5 või 0,8 - viimast on kergem hoida - juba veres, sest keegi pole ära jätnud hommikust konjakijoomist, pidevalt on väike pits pihus ja keegi ei tunne muret, et äkki jääb see pits viimaseks ning igaks juhuks on vaja tagavaraks tankida. Ning poolt promilli hoida on ilmvõimatu, alkoholi toime on juba kord selline, et napist kogusest piisab tekitamaks soovi end rihmaks tõmmata.
Te kõik räägite endast ju! Siis ärge jooge, kui pea ei kanna ja jalad ei mõika...
Asi pole isegi nii väga selles, kui palju see 0,5 promilli mõjutab keskmiselt reaktsiooni. Pigem selles, et esiteks on alkoholil on ka muid mõjusid peale reaktsioonikiiruse vähendamise, mõjud emotsionaalsele seisundile näiteks. Teiseks selle poole promilli erinevus tajutavas ebakainuses "kogenud alkohoolikute" ja muidu harva tarvitajate vahel. Kui lubada 0.5 siis, esimese asjana kasvab kohe purjuspäi sõidukit juhtinuna vahelejäänute hulk, kes parasjagu mööda doseerisid.
Mulle aga teevad pigem muret need, kes harva tarbivad. Kes puhuksid reidil oma 0,5 lubatud promilli välja, kuid enesetunde järgi hindavad üle oma võimet autot juhtida. Paremal juhul lõpeb see ehk mõne liiklusrumalusega, mis peagi ununeb, halvemal juhul saab olema inimohvreid ka. Isegi olen sellises olukorras olnud, et tundus, et täitsa okei on sõita, kuid sõidust tagasi jõudes ja veidi hiljem taas 0.0 kätte saades oli küll eelnevale tagasi mõeldes kahetsus olemas.